La aproape o lună de la marele cutremur urmat de un tsunami care a devastat coastele arhipelagului nipon, un alt cutremur cu magnitudinea 7.1 a zguduit Japonia. Autorităţile au emis alertă de tsunami pentru nord-estul Japoniei, însă au anulat-o la scurt timp. În zona în care s-a produs cutremurul se află centralele nucleare Ibaraki şi Fukushima 2.
Un nou cutremur în Japonia. Seismul s-a produs în jurul orei locale 23.32, în apropierea coastei estice a insulei Honshu, la o adâncime de 49 de kilometri, potrivit USGS. Iniţial s-a anunţat o magnitudine de 7,4. Epicentrul a fost localizat la 330 kilometri nord-est de Tokio şi la 66 kilometri de oraşul Sendai, puternic afectat de seismul din 11 martie, de 9 grade, urmat de tsunami.
Populaţia din prefectura Miyagi a fost sfătuită să părăsească urgent zonele de coastă. Din imaginile transmise de televiziune se poate observa cum clădirile se clatină ameninţător, iar mişcarea telurică s-a simţit şi la Tokio.
În unele zone din prefectura Miyagi a fost întreruptă alimentarea cu energie la mai multe centrale nucleare ce funcţionează în prezent pe generatoare. Compania TEPCO a dat asigurări că nu există probleme la centrala Fukushima 1, deşi întreg personalul a fost evacuat.
În zona în care s-a produs seismul se află centralele nucleare Ibaraki şi Fukushima 2.
Cutremurul a fost simţit şi la Tokio, unde clădirile s-au zguduit mai mult de un minut.
"Cutremurul de magnitudine mare, cum a fost cel din 11 martie, generează replici de magnitudinea mare. Era de aşteptat să se producă o nouă replică, chiar dacă la o aşa distanţă în timp. Această replică de 7.4 nu este neobişnuit de mare, deoarece replicile sunt proporţionale cu mărimea cutremurului. Este greu de spus dacă vor mai avea loc replici", a declarat la Realitatea TV Mircea Radulian de la Institutul de Fizică a Pământului.
Seismologii ruşi avertizau joi că un nou cutremur de până la 8,5 grade ar putea avea loc în Japonia
Potrivit seismologilor, epicentrul se va afla cel mai probabil la aproximativ 200 km est de epicentrul puternicului seism din 11 martie. "Există acolo o anumită zonă, care acum iese în evidenţă şi în care nu a fost încă un cutremur puternic. Aceasta zonă de parcă ar ,,trăi oarecum independent,, de restul teritoriului unde în prezent au loc replici de magnitudine mică sau medie", spunea un expert rus.
Pe 11 martie 2011 a avut loc cel mai mare cutremur din istoria Japoniei şi al treilea ca mărime la nivel mondial. Acesta a avut o magnitudine de 9 grade pe scara Richter şi s-a simţit cu precădere în nord-estul ţării. Cutremurul a generat un tsunami de 10 metri, care a măturat totul în cale. Catastrofa însă nu s-a oprit aici. Au urmat sute de replici violente, multe dintre ele cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter. Bilanţul provizoriu numără 11. 800 de morţi confirmaţi şi 15.540 de persoane date dispărute, potrivit poliţiei nipone citată de agenţia Kyodo. Şi pagube materiale au fost mari - aproximativ 200 miliarde de dolari.
Banca Mondială estimează că Japonia va avea nevoie de cinci ani pentru a înlătura urmele dezastrului.
O altă catastrofă s-a produs la centrala nucleară de la Fukushima, puternic afectată de cutremur.
sursa: realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vrei să îţi afirmi părerea? Scrie aici: