Decizia de a închide unităţi spitaliceşti fără a asigura alte centre care să răspundă prompt la urgenţele pacienţilor dovedeşte amatorism, iar vinovaţii pentru cazurile de la Băneasa şi Bălceşti sunt cei are au pus lacăt la spitale, a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Tot preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră că hotărârea ca anumite spitale să fie închise sau reprofilate s-a luat pe considerente financiare, înainte să se facă o analiză clară a nevoilor pacienţilor.
"Totul s-a întâmplat într-o viteză uluitoare, înainte de a se gândi la repercursiunile ce pot apărea în astfel de situaţii. Nu ştiu dacă cei doi pacienţi de la Constanţa şi de la Vâlcea ar mai fi putut fi salvaţi având în vedere diagnosticul, însă, cu siguranţă, în ambele situaţii se putea interveni cu mai mult profesionalism şi mult mai repede", a adăugat Astărăstoae.
Preşedintele CMR mai spune că, dacă se insistă în continuare pe închiderea anumitor unităţi spitaliceşti, se impune înlocuirea acestora cu ambulatorii, centre multifuncţionale sau secţii de internări pe timp de zi, care să poată acoperi cazurile de maximă urgenţă.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat, vineri, că nu există nicio corelare între decesele de la Băneasa şi Bălceşti şi desfiinţarea unui centru de sănătate, respectiv a unui spital de categoria a IVa, pentru că pacienţii în discuţie nu puteau fi trataţi acolo.
Doi bărbaţi au murit, joi, la Bălceşti, judeţul Vâlcea, şi Băneasa-Constanţa, după ce li s-a făcut rău şi au fost transportaţi spre două spitale aflate printre cele închise începând cu 1 aprilie.
sursa: realitatea.net
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vrei să îţi afirmi părerea? Scrie aici: